#HållbartDjurägande
FN´s globala mål för hållbar utveckling berör på flera sätt även djurägare och företag som förser djurägare med produkter och tjänster. 17 mål varav flera har en koppling till djurägande och det kanske det är dags att slå ett slag för #HållbartDjurägande och #HållbarDjurägare.
Hur kan vi eller hur ska vi förhålla oss till ett sådant påfund. Om jag söker på djurägande och globala målen får jag två eller tre träffar, alla äldre. Det finns ett område som har försprång vad det gäller global djurhälsa och det är veterinärbranschen som arbetar framgångsrikt för att förbättra diagnostik och teknik inom den veterinära vården. För den oinvigde så ingår inte global djurhälsa i de 17 målen som FN satt upp 2015. Men det är alls inte ointessant, finns en del paralleller och forskningsresultat som berör och kommer den humana sjukvården till gagn. Det kan och bör ses som en tillgång och en resurs för det globala målet: Mål nr 3, God hälsa och välbefinnande för alla i alla åldrar.
I övrigt är det fattigt på engagemang som kommer oss djurägare tillhanda via olika kanaler och medier. Inte heller strösslas vår väg av företag som frikostigt delar med sig av sitt engagemang för de globala målen. Med några få undantag, det finns några foderproducenter till framförallt hund och kattmat som har anammat och framställer foder med miljömässigt hållbara ingredienser och som är hållbara även i sin produktion. Det borde vara många fler företag som visar vägen för hållbarhetsmålen.
Mål nr. 4 God utbildning för alla. Här är några förslag där företag som jobbar med utbildning skulle kunna anpassa sina verksamheter till ett av de globala målen. Sen pandemin har det varit stor tillväxt i olika arbeten med hund och häst i människans tjänst. Sociala tjänstehundar, olika sökhundar, olika assistanshundar, skolhundar med flera . Hästar som används för att ge trygghet och meningsfull samvaro på vägen från psykisk ohälsa till en positivare och friskare närvaro med livet. Hästar som ger fysisk aktivitet och möjligheter för en kropp med begränsningar att njuta av samvaro med häst och samtidigt få både fysisk och social träning. Behoven finns och det skapas ständigt nya utbildningar för att tillgodose dem, kanske kan de anpassas till det globala målet nr 4.
Mål nr. 8 Anständiga anställningsvillkor och ekonomisk tillväxt. Nu har väl de flesta i Sverige anständiga arbetsvillkor så det är väl inte det mest påkallade behovet hos oss, men husdjursbranschen har varit i tillväxt de senaste tio åren med nästan en tredubbling i omsättning, från 10 miljarder 2011, till 27 miljarder 2021 enligt DYN, Djurbranschens Yrkesnämnd. Här skapas möjligheter för alla som brinner för att jobba med djur inom olika nischer. Något för företag som jobbar i den fantastiska tillväxtzonen att ta tag i.
https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/
Alla mål är viktiga för att skapa hållbar utveckling. Flera mål är kopplade till och påverkar varandra. Alla länder måste på sitt sätt och med de verktyg de har bistå för att målen ska uppnås. I Sverige arbetar hela regeringen med att nå Agenda 2030, men vi har alla ett ansvar som individer och som företagare. Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:
- Att avskaffa extrem fattigdom.
- Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
- Att främja fred och rättvisa.
- Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.
Agenda 2030-delegationens rapport från 2017 kartlägger Sveriges förutsättningar och identifierar sex områden som behöver prioriteras i Sverige:
- Ett jämlikt och jämställt samhälle
- Hållbara städer
- En samhällsnyttig och cirkulär ekonomi
- Ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller
- Hållbara och hälsosamma livsmedel (här lägger jag med emfas till djurfoder)
- Stärkt kunskap och innovation
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Vi som haft djur länge ser med stora ögon på den otroliga utveckling och förändring som zoofackhandeln genomgått de senaste 15 åren.
Då: små till medelstora butiken med en ägare, nära där jag bodde. Ägaren till butiken visste namnet på min hund och om jag hade fler husdjur. Några hade kloklippning som tjänst, de flesta inte. Vissa handlare hade samarbete med en fotograf och erbjöd fotografering av husdjuret i butiken en gång om året.
Det fanns särskilda "hästbutiker" inte kedjeanslutna och inte sällan inne i städerna med allt som ryttare och häst behövde och det luktade underbart av läder när man steg in. Som kund var man välkänd och en enhet tillsammans med sin häst. Ägaren till butiken hade stenkoll på mig och min häst.
Nu: Stora butiker, ofta kedjeanslutan, för såväl mindre husdjur som för häst. Belägna i ett köpcentra nära dig med alla tjänster du kan tänka dig. Med fantastiska produktutbud och allt från kloklipp till trim och ibland även veterinära tjänster. Det erbjuds blandkoncept med alltifrån småhusdjur till de lite större hästarna och det finns renodlade koncept för små husdjur,
Butikerna kommunicerar med sina kunder via e-post och man identifierar sig med leg för att ta del av sina medlemsförmåner.
Som kund är man ofta medlem hos flera för att inte missa bra erbjudande. Mina leverantörer kan inte namnet på min hund, katt eller häst. Den informationen finns i datorn.
Min hund får födelsepresent varje år, min katt också.
Det får inte jag.
Var tog relationen vägen?
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Olika konsekvenser, ökade kostnader, djur och människor som far illa är några av alla de konsekvenser som följer när okunskap och pengahunger styr vår längtan efter ett husdjur.
Konsekvens #1
Behovet av att hjälpa utsatta hundar ökar konstant och någon minskning märks inte. Hundstallet som tog emot mer än 830 hundar under 2023 såg en stor ökning i antal hundar från föregående år. Orsakerna är flera, under pandemin var det väldigt många som skaffade hund, cirka hundra tusen nya hundar registrerades under 2020/2021. Många av de nya ägarna var förstagångs hundägare och insikten och kunskapen om vilken hund man passade ihop med var ringa.
Lågkonjunktur och ökade kostnader gör att många inte har råd att ha kvar sina hundar, de lämnas till Hundstallet som gör en heroisk insats i att hitta och matcha ihop nya hussmattar med hundar som behöver ett hem.
Att uppfostra och guida en hund in i en familj med allt vad det innebär med att lära dem rätt och fel, inte skälla, inte hoppa, gå och lägga sig när man blir ombedd och framför allt att få en hund att bli en trygg individ i en komplex värld är svårt. Att förstå vad en flockindivid är och behöver kräver erfarenhet och kunskap.
Det är också väldigt viktigt att man kollar uppfödaren, referenser och kanske också besöker denne för att se i vilken miljö valpen kommer ifrån och vistas i. Hur bor tiken och valparna? Är de vana vid beröring och att umgås med människor? Är tiken trygg och glad? Är det rent och fräscht? Allt det här präglar valpen och är förutsättningarna inte goda är inte era förutsättningar tillsammans heller goda, särskilt om man är förstagångsköpare.
Har man valt en valp för att man gillar utseende är man kanske helt fel ute, gillar man soffhäng och har valt en hund som kräver stimulans och aktiviteter flera timmar varje dag, ja då blir det lätt fel i kommunikationen.
Det här sammantaget har ju spelat roll i att Hundstallet fått ta emot så många hundar det sista året.
Trots större kapacitet och rekordmånga omhändertagna hundar vittnar Hundstallet om att de får säga nej då stallen är fulla. De jobbar brett och har blivit en partner till myndigheter där de med kunskap och expertis bistår när frågor som berör hundar ska utredas. Frågor som är kopplade till det som sker i vårt samhälle. Hundstallet utökar sin kapacitet med en anläggning i Örkelljunga 2024 och söker enligt egen utsaga också efter möjligheter att öppna en anläggning i norra Sverige.
Hundstallet
Konsekvens #2
Smuggelhundar är en annan konsekvens som har sin grund i lusten att tjäna pengar på människors okunskap och längtan efter en hund.
Det innebär ett fruktansvärt lidande för hundarna och många gånger också för de människor som köper en smuggelhund. Du vet inte alls vad du får med arvsanlag och sjukdomar. Vår största skräck är att få in Rabies eller parasiter som följer med valparna och som kan kontaminera våra hundar och andra djur i naturen via avföring.
För valpar för som fraktas till Sverige och för de tikar som exploateras som avelsdjur i valpfabriker i andra länder är det ofattbara lidande och i de fall de upptäcks i tullen väntar ofta avlivning.
Handeln fortsätter eftersom efterfrågan finns. Så viktigt att motstå frestelsen att köpa en billig och jättesöt valp, en enkel affär, ett handslag och en handfull med sedlar och så är det klart.
De ekonomiska konsekvenserna av smuggling är däremot varken enkla eller oansenliga. Ett uppmärksammat fall är där minst 69 hundar som saknat korrekt införseldokumentation och registrering i den EU-gemensamma databasen TRACES togs till Sverige och såldes vidare till privatpersoner under perioden maj 2019 till november 2020
Dom föll den 31/1-2023
Försvarsadvokaternas kostnader i målet har uppgått till drygt två miljoner kronor. Tingsrätten beslöt också att försvarsadvokaternas kostnader ska betalas av staten eftersom det enligt tingsrätten var långa fängelsestraff.
Betalare, svenska skattebetalare.
https://www.internetfoto.se/tre-personer-domda-till-fangelse/
Ett annat fruktansvärt fall är de 82 avlivade hundar i ett ärende som inträffade i Tornedalen i maj 2023. En skåpbil med påkopplad hästtransport fick haveri och bärgades till en gård i Tornedalen. Bilen var full med hundar i burar och i transporten fanns tre hästar.
83 hundar avlivades efter Jordbruksverkets beslut att avliva dem på grund av smittorisk och saknad/bristfällig införseldokumentation.
”Avliva samtliga hundar som omfattades av Länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut om omedelbart omhändertagande enligt djurskyddslagen. Antalet hundar som omfattas av länsstyrelsens beslut är så vitt vi vet 82 stycken.
Beslutet grundar sig på §6 p.1 i Förordning (2006:815) om provtagning på djur m.m. Jordbruksverkets bedömer att smittskyddsstatusen för de djur som omfattas av beslutet inte kan spåras eller styrkas i den utsträckning som lagstiftningen kräver för att de inte ska anses utgöra en risk för smitta. Anledningen till att motivet för Jordbruksverkets beslut är att samtliga hundar saknar tillräckliga införseldokument.”
Jordbruksverkets beslut är verkställt och alla hundar avlivades den 17 maj 2023. Vem betalar?
Artikeln finns att läsa i länken nedan, den innehåller känsliga bilder.
https://www.internetfoto.se/de-83-avlivade-pajalahundarna/
Konsekvens #3
Ekonomisk utsatthet gör att hundar far illa
Samtidigt som matpriserna stiger och styrräntan är hög har både veterinärkostnaderna och djurförsäkringarna blivit dyrare. Fler djurägare än tidigare prioriterar bort veterinär besöken – trots att husdjuren behöver vård.
I vissa fall prioriterar man även bort försäkring och bra foder.
För många grupper i samhället, seniorer, arbetslösa, sjukpensionärer med flera slår prisökningarna väldigt hårt.
Vad händer om människorna måste lämna bort sina djur, om de helt enkelt inte förmår att sörja för dem. Vilka konsekvenser får det för sjukvården, för den fysiska och mentala hälsan och så klart i förlängningen, för samhället.
Vem betalar när det går åt pipsvängen med folks mående? Ja, det belastar sjukvården som betalas av våra skattepengar.
Vad händer med de välmående företagen i husdjursbranschen om en tredjedel av djurägarna inte längre kan ha kvar sina djur för att kostnaderna är för höga. Omsättningen minskar, vinsterna uteblir och nedskärningar måste till. Förmodligen väntar konkurser för vissa och arbetslöshet för somliga. Vem betalar? Ja, just det, staten, eller i förlängningen skattebetalarna.
Vi, du och jag, för det börjar med oss, vi måste börja ifrågasätta priser, kräva svar och finna lösningar i samarbete med företag, föreningar och ideella föreningar.
Vi måste diskutera och lyfta frågor som möjliggör lösningar för #hållbartdjurägande och trygga djur. För att de kan inte göra det själva.
Neka smuggelhundar och börja adoptera, Hundstallet har många fina individer som längtar hem 💙🧡
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Under senare delan av 2023 och i inledningen av 2024 har det skrivits och pratats en hel del om ökade kostnader för husdjursägare.
Vård, omsorg och försäkring omvandlat i termer som foder, vaccination, årskontroll för hälso -och tandstaus varje år, träning, leksaker, koppel, täcke och kanske skor (om man bor i snölandskap) och allt annat som ingår i kostnaderna vi har för våra husdjur, priserna har ökat med ca 30 procent sedan 2021. Då var den årliga kostnaden för att ha husdjur ca 16 000, ca 1300 kronor per månad 2023 var den drygt 21 000, ca 1750 kronor per månad.
Det är tokhöjningar på veterinärvård, det senaste året har vetrinärkostnaderna ökat med 25 procent och i dess spår följer ökade försäkringskostnader som en konsekvens av högre utbetalningar för veterinärvård till försäkringstagare.
Försäkringsbeloppen är hissnande och gagnar inte alls intentionen och önskan om minskade kostnader. En positiv sak är att det höjs röster som säger att det inte är hållbart, att vi måste göra något åt prisökningarna, men det finns också en tendens till att svära sig fri och kasta bollen vidare utan att rannsaka sin egen inverkan i priskarusellen. Det finns så klart förklaringar på varför det blir så orimligt att vanligt folk snart inte längre har råd att ha husdjur. En sådan är riskkapitalisternas satsningar i en bransch som vandrat i tillväxt i nästan 15 år. Det är inte svårt att förstå, det är inte heller svårt att förstå att om marknadsunderlaget sviktar för vanliga människor inte längre har råd att ha husdjur, då drabbas många aktörer i husdjursbranschen av minskade omsättningar, uppsägning av personal och konkurser som ett rakt svar på frågan; varför gjorde vi inget i tid?
Och nu är vi så framme vid kalla fakta och konsekvenser, det som också måste lyftas för att ge debatten djup och relevans. För vad händer när, inte om, för det står utom alla tvivel att om prisökingarna fortsätter är det många människor i vårt samhälle som inte längre har råd att hållas med husdjur.
- Pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna och handikappade, arbetslösa alla är de människor som har väldigt stor behållning av sina djur, sällskap och hjälp med olika saker. Som att röra sig ute i samhället, motivation till aktiviteter av olika slag, inte minst att röra på sig och komma ut och träffa andra människor.
- Forskningen är väldigt tydlig med att belysa husdjurens inverkan på människors livskvalitet och hälsa. Det gäller såväl den fysiska hälsan som den psykiska. Vad skulle hända rent samhällsekonomiskt om vi inte längre kan tillgodose dessa behov relativt enkelt och kostnadseffektivt som vi gör idag, (i jämförelse med vad sjukvårdsapparaten kostar) med husdjur?
- I vårt land har vi en försäkringsgrad om ca 78 procent för våra husdjur, det är bland det högsta i Europa. Vad händer om vi inte längre har råd att försäkra våra husdjur?
- Nästan nio av tio, 89 procent vaccinerar sina hundar enligt rådande rekommendationer, medan tre av tio kattägare, 30 procent hoppar över rekommendationen. Vad händer om fler inte längre anser sig ha råd att vaccinera sina husdjur?
- Att underlåta vaccination, försäkring och årliga kontroller öppnar upp för dödliga och väldigt smittsamma sjukdommar. Förbyggande vård som "friskvård före sjukvård" försvinner om årskontrollerna uteblir. Det orsaker framförallt förfärligt och onödigt lidande, inte bara för djuren utan också för deras ägare som inte har råd att söka veterinärvård.
- Vad händer med djuren om de inte längre tas omhand?
- Vad händer med människor om de tvingas tvingas leva utan sina husdjur?
- Vilka konsekvenser blir det?
Vem vill svara, vem vill ta ansvar och hur kan vi göra det på tvären i husdjursbranschen? Tillsammans och utan att gå i försvar, för nu är det dags att gå till handling genom samarbete, samtal för att hitta lösningar som gagnar och inkluderar, inte bara djurägare utan hela husdjursbranscen och FRAMFÖRALLT husdjuren.
Hållbart djurägande är vår största och gemensamma utmaning ❤️
Jag är mer än gärna med och påverkar, lobbar, utbildar och diskuterar, för mig är ett liv utan husdjur som Pastor Janssons påse, tomt och innehållslöst.
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Fakta: Antalet äldre har ökat i befolkningen och idag förväntas friska levnadsår efter 65 år i Sverige, vara ca 15 år.
I Sverige finns det cirka 2,5 miljoner seniorer.
Att gå i pension innebär en livsomställning, där avsaknad av arbete kan leda till brist på rutiner, struktur, socialt sammanhang samt ge upphov till en tomhet som är svår att fylla. Många oberoende av varandra olika studier visar på att djur kan ha en positiv inverkan på hälsan och välbefinnande hos människor på flera sätt. Omställning från yrkesverksam till pensionär kan kännas svår, man saknar sitt sammanhang och kan därför ha svårt att hitta en ny tillhörighet. Svårast är det för ensamma.
Många seniorer har funnit en ny mening med en hund eller katt i hushållet.
Hunden/katten tar plats i livet och främjar känslan av att man har en tillhörighet, någon behöver dig. Hunden/katten styr många av dagens sysslor och aktiverar dig fysiskt genom promenader och lek.
Även social gemenskap främjas med hund/katt. Vem har inte stannat på hundpromenaden för att prata med annan ”hussmatte”?
Hunden/katten upplevs bidra till positiva hälsoeffekter genom lek, skratt och gos. Ökad rörelse och fysisk aktivitet med promenader och träning, struktur i vardagen och social gemenskap med andra.
Att de flesta människor med hund lever ett hälsosamt liv är inte svårt att förstå med tanke på alla promenader, det ständiga sällskapet och tydliga vardagsrutinerna. Det bekräftas nu även av forskningen, som konstaterar att hundägare inte bara är friskare, de löper även lägre risk för att dö i förtid. En tolvårig forskningsstudie, gjord vid Uppsala universitet, där man studerat sambandet mellan hundägande och hjärt- och kärlhälsa hos 3,4 miljoner svenskar mellan 40–80 år som inte tidigare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, som kommit fram till att hundägare löper 20 procents lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker.
Med en hund eller katt är du aldrig vara ensam. Hunden följer gladeligen med dig vart du går, även katten är gärna med på olika aktiviteter. Min följer gladeligen med på promenaderna i skogen tillsammans med min hund Rutan, 4 - 5 km är en enkel match för Lillebror. Forskningen visar att samvaron med djur kan förbättra det fysiska, känslomässiga och sociala välbefinnandet för oss seniorer.
Att röra på sig är viktigt för alla människor, inte minst för dig som är senior/pensionär. Med en hund blir det lätt att hålla i gång!
Som ”hussmatte” finns inga ursäkter för att inte gå ut med sin hund eller katt för den delen. Fysisk aktivitet främjar hälsan och förebygger många åldersrelaterade sjukdomar. Att frekvent röra på sig kan dessutom leda till att bevara rörelsefunktionen och stärker kroppens muskler vilket i sin tur kan förebygga fall. Det är aldrig för sent att börja röra på sig!
Bättre hälsa och välmående
Amerikanska, australiska och brittiska studier har visat att husdjur ger sina ägare ett flertal hälsofördelar. I studien Health Benefits and Health Cost Savings Due to Pets presenteras bland annat en undersökning som visar att hund- och kattägare är mindre benägna att få medicin mot hjärtproblem och sömnsvårigheter än människor utan husdjur. Forskningen visar även att seniorer som har en hund har lägre blodtryck och kolesterolhalter än sina ”hundlösa” vänner.
Peter Strang, professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet konstaterar att ofrivillig ensamhet bland annat har visat sig öka risken för en mängd sjukdomar, exempelvis demenssjukdom samt olika former av psykisk ohälsa. Ofrivillig ensamhet försämrar dessutom en persons kognitiva förmåga samt aktiverar hjärnans system för fysisk smärta.
Att hunden är människans bästa vän håller de allra flesta hundälskare med om. Det uppstår ofta en alldeles särskild kontakt mellan hundägare och hund, en ovillkorlig kärlek, de bidrar till mycket glädje, skratt och positiv samvaro.
I studien A Qualitative Analysis of Pets as Suicide Protection for Older people upptäcktes även att husdjur kan spela en livsavgörande roll för äldre människor. Den visade nämligen att relationen till ett husdjur i många fall varit den främsta anledningen till att de inte valt att avsluta sitt liv, trots att de övervägt det. Att ha någon att ta hand om och bry sig om är otroligt viktigt för alla människor, inte minst för en äldre människa som kanske inte längre har ett lika stort socialt nätverk.
Är du senior och djurägare? Då ber jag att få gratulera dig till ett kvalitativt liv med en god vän ❤️
Cecilia 60+ och djurägare
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Hundpromenaderna minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, visar en studie från Harvard. Hundägare löper 11 procent lägre risk att insjukna i hjärtsjukdomar, jämfört med de som inte äger en hund. Det har forskare kommit fram till efter en 12-årig studie från Harvard Medical School.
När jag gjorde ett inlägg på Linkedin angående hundägares bättre mående, föranledde det mig att fördjupa mig i ämnet för att klä på mitt påstående lite mera.
All motion som hundägarna får av att rasta hunden leder till ett friskare hjärta. ”Bara” att kela med sin hund sänker blodtrycket, det kallas för “the pet effect”. Den effekten skänker glädje och trygghet till bland annat våra äldreboende där Sociala tjänstehundar med sina förare gör en viktig insats.
Hundar sänker även stressnivån hos sina ägare, vilket i sin tur påverkar blodtrycket så att pulsen inte går upp lika högt under hårt tryck, samt att den även sjunker fortare ner till normala nivåer.
Hundägare har lägre kolesterol- och triglyceridnivåer. Två fetter som framför allt finns i blodet, men även i cellerna, höga halter kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar. Studier visar att personer som levde som singlar fick bästa hälsoresultaten av att äga en hund, vilket pekar på att hunden som sällskap har stor påverkan. Flera undersökningar visar på att hundägare går mellan 3 och 5 km minst en gång per dag, i många fall upp till 6 - 8 km per promenad, vilket skulle kunna tyda på att de är mer vältränade än flera icke-hundägare. Dessutom så är hundägare enligt egen utsago mindre stressade och får mer frisk luft och motion än gemene man. Olika undersökningar visar också på att hundägare har en bättre hjärthälsa och lever längre, särskilt de som har jaktraser.
Hunden har funnits vid människans sida i över 14 000 år och har länge haft en viktig roll i samhället. Hunden kan ha flera olika arbetsuppgifter, men fungerar för det mesta som sällskapshundar. Det är först det senaste årtiondet som #hundiarbete gjort ett större genombrott och tillsammans med sina förare gör fantastiska insatser i människans tjänst.
Finns det någon skillnad mellan olika typer av hundägare?
De flesta människor ser sina hundar som en del av familjen. Studier har visat att det kan finnas hälsosamma effekter av att äga en hund, men alla forskare är inte överens om varför de uppkommer. Vissa menar att det är en viss sorts människa som äger en hund och därför ses effekten, andra menar att effekterna beror på att hunden ger oss motivation och stöd. Det har både setts generella hälsoeffekter som att djurägare rör sig mer och har färre sjukhusbesök, men också specifika effekter som till exempel att djurägare har lägre blodtryck och har högre överlevnad efter hjärtinfarkt än en icke-djurägare. Djur minskar känslan av ensamhet och isolering, genom att själva fungera som en social kontakt eller genom att underlätta möten med andra människor. Positiva effekter har noterats hos människor med psykisk ohälsa och andra sjukdomar.
Att ha en nära relation till sin hund verkar spela stor roll för effekten på ägarens hälsa. Hundägande påverkar den fysiska hälsan genom att hundägare av naturliga skäl rör sig mera på de dagliga hundpromenaderna. Hunden bryr sig inte om väder och vind och behöver vallas, och husse och matte har bara att hänga med.
I min undersökning så fann jag stöd för uppfattningen att innehav av hund innebär hälsofördelar. Flera undersökningar visar att den som har hund faktiskt är mer fysiskt aktiv än de flesta icke hundägare. Det finns också stöd för uppfattningen att hundägare är mindre stressade och använder naturen som en återhämtningsresurs tillsammans med sin hund. Flera av hälsoaspekterna utgörs av de psykosociala aspekterna. Hundägare mår psykiskt bättre och etablerar kontakter med andra hundägare. Framför allt kvinnliga hundägare som ger sig ut att promenera i trakter där de annars skulle vara rädda för att gå på grund av osäkerhet i miljön. Där ger hunden trygghet och säkerhet, vilket främjar förutsättningarna för fysisk aktivitet även i sådana miljöer.
Finns det då några nackdelar med hundägande? Att hundar kan bitas är välkänt, men flertalet hundbett uppstår faktiskt i hemmet och vanligen känner hunden och den bitne varandra. Hundar som kommer från djurskyddshem eller som lämnats till anläggningar som tar emot hundar utan hem har kanske en historia av mer eller mindre svår uppväxt, fel hem med såväl misshandel som vanvård i bagaget. Det krävs kunskap, tålamod, träning och stort engagemang för att få dessa individer att bli trygga och säkra. Det sker olyckor på grund av missförstånd i kommunikation och/eller brist på kunskap och insikter i hur man möter sådana hundar. Kunskap om vad flockdjur är, behöver och hur de fungerar kan det råda brist på och det skapar och ger uppkomst till missförstånd i kommunikationen mellan hund och människa. De så kallade Covidhundarna är en grupp hundar som hamnade hos ägare som skaffade hund för att tillfället gavs under pandemin men man hade kanske inte insikt om vad det innebar att ha hund. Ett flertal sådana hundar finns nu hos till exempelhttps://hundstallet.se eller hos https://hundarutanhem.se i väntan på nya hem.
Vill du leva länge? Skaffa hund! En hund hemma ger samma effekt som närheten till andra människor och det (corona)ökande intresset för att skaffa hund är utgångspunkten för Kerstin Uvnäs Mobergs bok, Hundstund. Det finns ett stort intresse för hundars beteende (deras bedjande ögon, huvudet på sned, viljan att bli klappad) som vuxit fram på ett sätt som skapar anknytning och ökar oxytocinhalten i hjärnan. Hundstund handlar om hunden som husdjur och sällskap, dess betydelse för att få människor att må bra och den avstressande, lugnande, läkande, blodtryckssänkande, aggressionsdämpande påverkan hunden har på oss människor. Hundstund är vetenskap applicerad på vardagslivet – en bok som ger en psykologisk-biologisk vinkel på hundlivets positiva inverkan på liv och hälsa. För alla som är hundintresserade och alla som tycker om lugn och ro. Spännande läsning i ett annorlunda perspektiv. Att hundägarens stress kan påverka hunden så att den i sin tur blir stressad finns att läsa i en studie gjord av forskare vid Linköpings universitet som undrade om stressnivåer över längre tid kan ske även mellan arter, såsom den domesticerade hunden och människan. För att få ett mått på stressnivåerna över flera månader mätte forskarna koncentrationen av stresshormonet kortisol i ett par centimeter hår hos såväl hunden som dess ägare.
https://www.forskning.se/2019/06/07/hunden-speglar-agarens-stress/
Motion bidrar till många positiva hälsoeffekter. Enligt 1177 Vårdguiden (2015) bidrar fysisk rörelse till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar som t.ex. högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Motion motverkar även psykisk ohälsa, demens, depression, benbrott och fall, förtidig död oavsett orsak, metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och fetma, samt cancer som bröstcancer och tjocktarmscancer. Enligt Stressforskning (2017) bidrar aktivitet och lågintensiv motion till en god sömn. En annan livsstilsfaktor som är viktig för vår hälsa är sömn. Vårt sömnbehov är olika från person till person. Men en vuxen person bör sova 7–9 timmar per natt för att kroppen och hjärnan ska få den återhämning som behövs.
Det är en herrans massa information och råd att ta till sig, att förhålla sig till och inte minst att följa för att i bästa fall må bra och klara sig undan det lömska och farliga som det innebär att leva.
Mitt tips, som jag för övrigt själv använder mig av är, en hund i huset, hunden i fråga heter Rutan, hon gör mig glad, följer mig på promenader i vått och torrt, i blåst och kyla. Tröstar mig när jag är ledsen och inbjuder till både lek och gos. Delar min dag på kontoret och får mig att lämna datorn för en promenad och en fika. Talar om när det är dags att gå till sängs och tillför en stilla glädje över att inte vara ensam.
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se
Lev friskare, längre och roligare när du blir pensionär. Med djur❤️
SENIORPETLOVE
Fakta: Antalet äldre har ökat i befolkningen och idag förväntas friska levnadsår efter 65 år i Sverige, vara ca 15 år.
I Sverige finns det cirka 2,5 miljoner seniorer.
Att gå i pension innebär en livsomställning, där avsaknad av arbete kan leda till brist på rutiner, struktur, socialt sammanhang samt ge upphov till en tomhet som är svår att fylla. Många oberoende av varandra olika studier visar på att djur kan ha en positiv inverkan på hälsan och välbefinnande hos människor på flera sätt. Omställning från yrkesverksam till pensionär kan kännas svår, man saknar sitt sammanhang och kan därför ha svårt att hitta en ny tillhörighet. Svårast är det för ensamma.
Många seniorer har funnit en ny mening med en hund eller katt i hushållet.
Hunden/katten tar plats i livet och främjar känslan av att man har en tillhörighet, någon behöver dig. Hunden/katten styr många av dagens sysslor och aktiverar dig fysiskt genom promenader och lek.
Även social gemenskap främjas med hund/katt. Vem har inte stannat på hundpromenaden för att prata med annan ”hussmatte” Hunden/katten upplevs bidra till positiva hälsoeffekter genom lek, skratt och gos. Ökad rörelse och fysisk aktivitet med promenader och träning, struktur i vardagen och social gemenskap med andra.
Att de flesta människor med hund lever ett hälsosamt liv är inte svårt att förstå med tanke på alla promenader, det ständiga sällskapet och tydliga vardagsrutinerna. Det bekräftas nu även av forskningen, som konstaterar att hundägare inte bara är friskare, de löper även lägre risk för att dö i förtid. En tolvårig forskningsstudie, gjord vid Uppsala universitet, där man studerat sambandet mellan hundägande och hjärt- och kärlhälsa hos 3,4 miljoner svenskar mellan 40–80 år som inte tidigare drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar, som kommit fram till att hundägare löper 20 procents lägre risk att dö av hjärtsjukdom eller andra orsaker.
Med en hund eller katt är du aldrig vara ensam. Hunden följer gladeligen med dig vart du går, även katten är gärna med på olika aktiviteter. Min följer gladeligen med på promenaderna i skogen tillsammans med min hund Rutan, 4 - 5 km är en enkel match för Lillebror. Forskningen visar att samvaron med djur kan förbättra det fysiska, känslomässiga och sociala välbefinnandet för oss seniorer.
Att röra på sig är viktigt för alla människor, inte minst för dig som är senior/pensionär. Med en hund blir det lätt att hålla i gång! Som ”hussmatte” finns inga ursäkter för att inte gå ut med sin hund eller katt för den delen. Fysisk aktivitet främjar hälsan och förebygger många åldersrelaterade sjukdomar. Att frekvent röra på sig kan dessutom leda till att bevara rörelsefunktionen och stärker kroppens muskler vilket i sin tur kan förebygga fall hos äldre personer. Det är aldrig för sent att börja röra på sig!
Bättre hälsa och välmående
Amerikanska, australiska och brittiska studier har visat att husdjur ger sina ägare ett flertal hälsofördelar. I studien Health Benefits and Health Cost Savings Due to Pets presenteras bland annat en undersökning som visar att hund- och kattägare är mindre benägna att få medicin mot hjärtproblem och sömnsvårigheter än människor utan husdjur. Forskningen visar även att seniorer som har en hund har lägre blodtryck och kolesterolhalter än sina hundlösa vänner.
Peter Strang, professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet konstaterar att ofrivillig ensamhet bland annat har visat sig öka risken för en mängd sjukdomar, exempelvis demenssjukdom samt olika former av psykisk ohälsa. Ofrivillig ensamhet försämrar dessutom en persons kognitiva förmåga samt aktiverar hjärnans system för fysisk smärta.
Att hunden är människans bästa vän håller de allra flesta hundälskare med om. Det uppstår ofta en alldeles särskild kontakt mellan hundägare och hund, en ovillkorlig kärlek, de bidrar till mycket glädje, skratt och positiv samvaro.
I studien A Qualitative Analysis of Pets as Suicide Protection for Older people upptäcktes även att husdjur kan spela en livsavgörande roll för äldre människor. Den visade nämligen att relationen till ett husdjur i många fall varit den främsta anledningen till att de inte valt att avsluta sitt liv, trots att de övervägt det. Att ha någon att ta hand om och bry sig om är otroligt viktigt för alla människor, inte minst för en äldre människa som kanske inte längre har ett lika stort socialt nätverk.
Är du senior och djurägare? Då ber jag att få gratulerar dig till ett kvalitativt liv med en god vän ❤️
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se