Olika konsekvenser, ökade kostnader, djur och människor som far illa är några av alla de konsekvenser som följer när okunskap och pengahunger styr vår längtan efter ett husdjur.
Konsekvens #1
Behovet av att hjälpa utsatta hundar ökar konstant och någon minskning märks inte. Hundstallet som tog emot mer än 830 hundar under 2023 såg en stor ökning i antal hundar från föregående år. Orsakerna är flera, under pandemin var det väldigt många som skaffade hund, cirka hundra tusen nya hundar registrerades under 2020/2021. Många av de nya ägarna var förstagångs hundägare och insikten och kunskapen om vilken hund man passade ihop med var ringa.
Lågkonjunktur och ökade kostnader gör att många inte har råd att ha kvar sina hundar, de lämnas till Hundstallet som gör en heroisk insats i att hitta och matcha ihop nya hussmattar med hundar som behöver ett hem.
Att uppfostra och guida en hund in i en familj med allt vad det innebär med att lära dem rätt och fel, inte skälla, inte hoppa, gå och lägga sig när man blir ombedd och framför allt att få en hund att bli en trygg individ i en komplex värld är svårt. Att förstå vad en flockindivid är och behöver kräver erfarenhet och kunskap.
Det är också väldigt viktigt att man kollar uppfödaren, referenser och kanske också besöker denne för att se i vilken miljö valpen kommer ifrån och vistas i. Hur bor tiken och valparna? Är de vana vid beröring och att umgås med människor? Är tiken trygg och glad? Är det rent och fräscht? Allt det här präglar valpen och är förutsättningarna inte goda är inte era förutsättningar tillsammans heller goda, särskilt om man är förstagångsköpare.
Har man valt en valp för att man gillar utseende är man kanske helt fel ute, gillar man soffhäng och har valt en hund som kräver stimulans och aktiviteter flera timmar varje dag, ja då blir det lätt fel i kommunikationen.
Det här sammantaget har ju spelat roll i att Hundstallet fått ta emot så många hundar det sista året.
Trots större kapacitet och rekordmånga omhändertagna hundar vittnar Hundstallet om att de får säga nej då stallen är fulla. De jobbar brett och har blivit en partner till myndigheter där de med kunskap och expertis bistår när frågor som berör hundar ska utredas. Frågor som är kopplade till det som sker i vårt samhälle. Hundstallet utökar sin kapacitet med en anläggning i Örkelljunga 2024 och söker enligt egen utsaga också efter möjligheter att öppna en anläggning i norra Sverige.
Hundstallet
Konsekvens #2
Smuggelhundar är en annan konsekvens som har sin grund i lusten att tjäna pengar på människors okunskap och längtan efter en hund.
Det innebär ett fruktansvärt lidande för hundarna och många gånger också för de människor som köper en smuggelhund. Du vet inte alls vad du får med arvsanlag och sjukdomar. Vår största skräck är att få in Rabies eller parasiter som följer med valparna och som kan kontaminera våra hundar och andra djur i naturen via avföring.
För valpar för som fraktas till Sverige och för de tikar som exploateras som avelsdjur i valpfabriker i andra länder är det ofattbara lidande och i de fall de upptäcks i tullen väntar ofta avlivning.
Handeln fortsätter eftersom efterfrågan finns. Så viktigt att motstå frestelsen att köpa en billig och jättesöt valp, en enkel affär, ett handslag och en handfull med sedlar och så är det klart.
De ekonomiska konsekvenserna av smuggling är däremot varken enkla eller oansenliga. Ett uppmärksammat fall är där minst 69 hundar som saknat korrekt införseldokumentation och registrering i den EU-gemensamma databasen TRACES togs till Sverige och såldes vidare till privatpersoner under perioden maj 2019 till november 2020
Dom föll den 31/1-2023
Försvarsadvokaternas kostnader i målet har uppgått till drygt två miljoner kronor. Tingsrätten beslöt också att försvarsadvokaternas kostnader ska betalas av staten eftersom det enligt tingsrätten var långa fängelsestraff.
Betalare, svenska skattebetalare.
https://www.internetfoto.se/tre-personer-domda-till-fangelse/
Ett annat fruktansvärt fall är de 82 avlivade hundar i ett ärende som inträffade i Tornedalen i maj 2023. En skåpbil med påkopplad hästtransport fick haveri och bärgades till en gård i Tornedalen. Bilen var full med hundar i burar och i transporten fanns tre hästar.
83 hundar avlivades efter Jordbruksverkets beslut att avliva dem på grund av smittorisk och saknad/bristfällig införseldokumentation.
”Avliva samtliga hundar som omfattades av Länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut om omedelbart omhändertagande enligt djurskyddslagen. Antalet hundar som omfattas av länsstyrelsens beslut är så vitt vi vet 82 stycken.
Beslutet grundar sig på §6 p.1 i Förordning (2006:815) om provtagning på djur m.m. Jordbruksverkets bedömer att smittskyddsstatusen för de djur som omfattas av beslutet inte kan spåras eller styrkas i den utsträckning som lagstiftningen kräver för att de inte ska anses utgöra en risk för smitta. Anledningen till att motivet för Jordbruksverkets beslut är att samtliga hundar saknar tillräckliga införseldokument.”
Jordbruksverkets beslut är verkställt och alla hundar avlivades den 17 maj 2023. Vem betalar?
Artikeln finns att läsa i länken nedan, den innehåller känsliga bilder.
https://www.internetfoto.se/de-83-avlivade-pajalahundarna/
Konsekvens #3
Ekonomisk utsatthet gör att hundar far illa
Samtidigt som matpriserna stiger och styrräntan är hög har både veterinärkostnaderna och djurförsäkringarna blivit dyrare. Fler djurägare än tidigare prioriterar bort veterinär besöken – trots att husdjuren behöver vård.
I vissa fall prioriterar man även bort försäkring och bra foder.
För många grupper i samhället, seniorer, arbetslösa, sjukpensionärer med flera slår prisökningarna väldigt hårt.
Vad händer om människorna måste lämna bort sina djur, om de helt enkelt inte förmår att sörja för dem. Vilka konsekvenser får det för sjukvården, för den fysiska och mentala hälsan och så klart i förlängningen, för samhället.
Vem betalar när det går åt pipsvängen med folks mående? Ja, det belastar sjukvården som betalas av våra skattepengar.
Vad händer med de välmående företagen i husdjursbranschen om en tredjedel av djurägarna inte längre kan ha kvar sina djur för att kostnaderna är för höga. Omsättningen minskar, vinsterna uteblir och nedskärningar måste till. Förmodligen väntar konkurser för vissa och arbetslöshet för somliga. Vem betalar? Ja, just det, staten, eller i förlängningen skattebetalarna.
Vi, du och jag, för det börjar med oss, vi måste börja ifrågasätta priser, kräva svar och finna lösningar i samarbete med företag, föreningar och ideella föreningar.
Vi måste diskutera och lyfta frågor som möjliggör lösningar för #hållbartdjurägande och trygga djur. För att de kan inte göra det själva.
Neka smuggelhundar och börja adoptera, Hundstallet har många fina individer som längtar hem đđ§Ą
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se