#HållbartDjurägande
FN´s globala mål för hållbar utveckling berör på flera sätt även djurägare och företag som förser djurägare med produkter och tjänster. 17 mål varav flera har en koppling till djurägande och det kanske det är dags att slå ett slag för #HållbartDjurägande och #HållbarDjurägare.
Hur kan vi eller hur ska vi förhålla oss till ett sådant påfund. Om jag söker på djurägande och globala målen får jag två eller tre träffar, alla äldre. Det finns ett område som har försprång vad det gäller global djurhälsa och det är veterinärbranschen som arbetar framgångsrikt för att förbättra diagnostik och teknik inom den veterinära vården. För den oinvigde så ingår inte global djurhälsa i de 17 målen som FN satt upp 2015. Men det är alls inte ointessant, finns en del paralleller och forskningsresultat som berör och kommer den humana sjukvården till gagn. Det kan och bör ses som en tillgång och en resurs för det globala målet: Mål nr 3, God hälsa och välbefinnande för alla i alla åldrar.
I övrigt är det fattigt på engagemang som kommer oss djurägare tillhanda via olika kanaler och medier. Inte heller strösslas vår väg av företag som frikostigt delar med sig av sitt engagemang för de globala målen. Med några få undantag, det finns några foderproducenter till framförallt hund och kattmat som har anammat och framställer foder med miljömässigt hållbara ingredienser och som är hållbara även i sin produktion. Det borde vara många fler företag som visar vägen för hållbarhetsmålen.
Mål nr. 4 God utbildning för alla. Här är några förslag där företag som jobbar med utbildning skulle kunna anpassa sina verksamheter till ett av de globala målen. Sen pandemin har det varit stor tillväxt i olika arbeten med hund och häst i människans tjänst. Sociala tjänstehundar, olika sökhundar, olika assistanshundar, skolhundar med flera . Hästar som används för att ge trygghet och meningsfull samvaro på vägen från psykisk ohälsa till en positivare och friskare närvaro med livet. Hästar som ger fysisk aktivitet och möjligheter för en kropp med begränsningar att njuta av samvaro med häst och samtidigt få både fysisk och social träning. Behoven finns och det skapas ständigt nya utbildningar för att tillgodose dem, kanske kan de anpassas till det globala målet nr 4.
Mål nr. 8 Anständiga anställningsvillkor och ekonomisk tillväxt. Nu har väl de flesta i Sverige anständiga arbetsvillkor så det är väl inte det mest påkallade behovet hos oss, men husdjursbranschen har varit i tillväxt de senaste tio åren med nästan en tredubbling i omsättning, från 10 miljarder 2011, till 27 miljarder 2021 enligt DYN, Djurbranschens Yrkesnämnd. Här skapas möjligheter för alla som brinner för att jobba med djur inom olika nischer. Något för företag som jobbar i den fantastiska tillväxtzonen att ta tag i.
https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/
Alla mål är viktiga för att skapa hållbar utveckling. Flera mål är kopplade till och påverkar varandra. Alla länder måste på sitt sätt och med de verktyg de har bistå för att målen ska uppnås. I Sverige arbetar hela regeringen med att nå Agenda 2030, men vi har alla ett ansvar som individer och som företagare. Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:
- Att avskaffa extrem fattigdom.
- Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
- Att främja fred och rättvisa.
- Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.
Agenda 2030-delegationens rapport från 2017 kartlägger Sveriges förutsättningar och identifierar sex områden som behöver prioriteras i Sverige:
- Ett jämlikt och jämställt samhälle
- Hållbara städer
- En samhällsnyttig och cirkulär ekonomi
- Ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller
- Hållbara och hälsosamma livsmedel (här lägger jag med emfas till djurfoder)
- Stärkt kunskap och innovation
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se