Under senare delan av 2023 och i inledningen av 2024 har det skrivits och pratats en hel del om ökade kostnader för husdjursägare.
Vård, omsorg och försäkring omvandlat i termer som foder, vaccination, årskontroll för hälso -och tandstaus varje år, träning, leksaker, koppel, täcke och kanske skor (om man bor i snölandskap) och allt annat som ingår i kostnaderna vi har för våra husdjur, priserna har ökat med ca 30 procent sedan 2021. Då var den årliga kostnaden för att ha husdjur ca 16 000, ca 1300 kronor per månad 2023 var den drygt 21 000, ca 1750 kronor per månad.
Det är tokhöjningar på veterinärvård, det senaste året har vetrinärkostnaderna ökat med 25 procent och i dess spår följer ökade försäkringskostnader som en konsekvens av högre utbetalningar för veterinärvård till försäkringstagare.
Försäkringsbeloppen är hissnande och gagnar inte alls intentionen och önskan om minskade kostnader. En positiv sak är att det höjs röster som säger att det inte är hållbart, att vi måste göra något åt prisökningarna, men det finns också en tendens till att svära sig fri och kasta bollen vidare utan att rannsaka sin egen inverkan i priskarusellen. Det finns så klart förklaringar på varför det blir så orimligt att vanligt folk snart inte längre har råd att ha husdjur. En sådan är riskkapitalisternas satsningar i en bransch som vandrat i tillväxt i nästan 15 år. Det är inte svårt att förstå, det är inte heller svårt att förstå att om marknadsunderlaget sviktar för vanliga människor inte längre har råd att ha husdjur, då drabbas många aktörer i husdjursbranschen av minskade omsättningar, uppsägning av personal och konkurser som ett rakt svar på frågan; varför gjorde vi inget i tid?
Och nu är vi så framme vid kalla fakta och konsekvenser, det som också måste lyftas för att ge debatten djup och relevans. För vad händer när, inte om, för det står utom alla tvivel att om prisökingarna fortsätter är det många människor i vårt samhälle som inte längre har råd att hållas med husdjur.
- Pensionärer, sjukpensionärer, sjukskrivna och handikappade, arbetslösa alla är de människor som har väldigt stor behållning av sina djur, sällskap och hjälp med olika saker. Som att röra sig ute i samhället, motivation till aktiviteter av olika slag, inte minst att röra på sig och komma ut och träffa andra människor.
- Forskningen är väldigt tydlig med att belysa husdjurens inverkan på människors livskvalitet och hälsa. Det gäller såväl den fysiska hälsan som den psykiska. Vad skulle hända rent samhällsekonomiskt om vi inte längre kan tillgodose dessa behov relativt enkelt och kostnadseffektivt som vi gör idag, (i jämförelse med vad sjukvårdsapparaten kostar) med husdjur?
- I vårt land har vi en försäkringsgrad om ca 78 procent för våra husdjur, det är bland det högsta i Europa. Vad händer om vi inte längre har råd att försäkra våra husdjur?
- Nästan nio av tio, 89 procent vaccinerar sina hundar enligt rådande rekommendationer, medan tre av tio kattägare, 30 procent hoppar över rekommendationen. Vad händer om fler inte längre anser sig ha råd att vaccinera sina husdjur?
- Att underlåta vaccination, försäkring och årliga kontroller öppnar upp för dödliga och väldigt smittsamma sjukdommar. Förbyggande vård som "friskvård före sjukvård" försvinner om årskontrollerna uteblir. Det orsaker framförallt förfärligt och onödigt lidande, inte bara för djuren utan också för deras ägare som inte har råd att söka veterinärvård.
- Vad händer med djuren om de inte längre tas omhand?
- Vad händer med människor om de tvingas tvingas leva utan sina husdjur?
- Vilka konsekvenser blir det?
Vem vill svara, vem vill ta ansvar och hur kan vi göra det på tvären i husdjursbranschen? Tillsammans och utan att gå i försvar, för nu är det dags att gå till handling genom samarbete, samtal för att hitta lösningar som gagnar och inkluderar, inte bara djurägare utan hela husdjursbranscen och FRAMFÖRALLT husdjuren.
Hållbart djurägande är vår största och gemensamma utmaning ❤️
Jag är mer än gärna med och påverkar, lobbar, utbildar och diskuterar, för mig är ett liv utan husdjur som Pastor Janssons påse, tomt och innehållslöst.
Publicerad av Cecilia Gidlund
Ägare och grundare, Petinfocus AB och Seniorpetlove.se